Zioła i wywary

Zioła występują w każdym zakątku świata poczynając do stref podbiegunowych tj. Tundra i Tajga aż po gorące  obszary równikowe. Nie jest tez niczym dziwnym że zioła i rośliny zioło pochodne występują także na dnie morskim.

Jeśli chodzi o klasyfikacje ziół to możemy je podzielić na różne kategorie jakie jak we wpisie powyżej, ale w tym artykule zajmiemy się gównie ziołami wodnymi czyli wywarami z nich oraz różnymi potrawami z nich przezacnych.

green and brown kush on white surface

 

na zdjęciu: Cytrynowa konopa indyjska

Wywary z ziół są stosunkowo proste w przygotowaniu ale jednak większość z nich nie są delicjami, nikt przecież nie powiedział ze zdrowie musi być smaczne.

Sposób przygotowania wywaru jest banalnie prosty ale trzeba uważać żeby zbytnio nie wyparzyć zioła bo straci swoje właściwości.

Najprostszym sposobem jest zaparzenie zioła w wodzie robi się to dokładnie tak samo jak byśmy parzyli herbatę tzn.:

jeśli zioło jest już w przygotowanych torebkach to pierwszy krok mamy z głowy ale jeśli nie to przygotuj jedną do trzech łyżeczek rozdrobnionych ziół( rozdrobnione według własnego uznania) następnie to wszystko zalewa się 200-250 ml gorącej wody i parzy w kubku pod przykryciem na przykład talerza 15-20 min.

Po upływie casu parzenia całość przecedzić i wypić nie dłużej niż 30min po zaparzeni bo wywar bardzo szybko ulega zepsuciu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Zioła i wywary

  1. Pan WordPress pisze:

    Cześć, to jest komentarz.
    Aby skasować ten komentarz, zaloguj się i wyświetl komentarze tego wpisu. Wtedy zobaczysz opcje edycji oraz kasowania komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *